Als het gaat om verzuim- en re-integratie werken veel bedrijven sinds een aantal jaar volgens het principe van eigen regie.
Volgens dit principe is de leidinggevende zelf verantwoordelijk voor het verzuim- en re-integratieproces van zijn of haar arbeidsongeschikte medewerker. HR in Praktijk is voorstander van het eigen regie-model. Maar constateert wel dat vanwege het beperkte aantal verzuimcases per leidinggevende én de steeds complexere wet- en regelgeving deze rol voor de leidinggevende in de praktijk lastig in te vullen is.
Daarom is begeleiding van leidinggevenden en arbeidsongeschikte medewerkers, bijvoorbeeld bij complex en (dreigend) langdurig verzuim, door een opgeleide casemanager zo belangrijk.
Een casemanager ziet toe dat de juiste stappen met betrekking tot de Wet Verbetering Poortwachter door de leidinggevende gevolgd worden. Alsmede draagt de casemanager zorg voor de administratieve vastlegging met betrekking tot dossieropbouw. En waar gewenst en nodig springt de casemanager natuurlijk (proactief) bij. Actieve begeleiding bij het proces van een WIA-aanvraag is eveneens een essentieel onderdeel van deze functie.
Naast individuele begeleiding onderhoudt een casemanager contacten met alle relevante spelers binnen het verzuimproces, zoals de arbodienst, de partij(en) die de organisatie ondersteunt bij begeleiding van re-integratie in 1e en 2e spoor en andere providers in het speelveld van re-integratie. En natuurlijk stuurt de casemanager deze partijen bij als dat nodig is.
Kortom, een casemanager draagt actief bij aan het terugdringen van verzuim en het verder professionaliseren van het gezondheids- en vitaliteitsbeleid bij de organisatie.
Vanuit HR in Praktijk adviseer ik werkgevers en werknemers op het brede domein van HR. Wil je meer weten over verzuim, casemanagement en duurzame inzetbaarheid of heb je behoefte aan advies over een specifiek HR-thema? Neem dan contact op. HR in Praktijk helpt je graag!
➨ Bel ☏ 0610035540
➨ Email ✉ Roel@hrinpraktijk.nl
➨ check💻 www.hrinpraktijk.nl
Comentários