Is een werknemer 8 weken arbeidsongeschikt, dan maak je als werkgever samen met werknemer het Plan van Aanpak.
In het Plan van Aanpak worden afspraken gemaakt over de functiemogelijkheden. Samen kijk je welke arbeidsmogelijkheden er zijn waarbij rekening wordt gehouden met de geschetste beperkingen. Het advies van de bedrijfsarts is hierbij van belang. Lees hierover meer in mijn vorige blog.
Het gaat erom dat je samen passende arbeid vindt. Dit kunnen dus ook werkzaamheden zijn die niet binnen de eigen functie van werknemer vallen. In eerste instantie gaat het wel om werkzaamheden binnen de eigen organisatie maar (tijdelijke) werkzaamheden buiten de organisatie hoeven zeker niet uitgesloten te worden! De afspraken worden vastgelegd op het formulier Plan van Aanpak dat door werkgever en werknemer wordt ondertekend.
Formulier Plan van Aanpak
In het Plan van Aanpak -onderdeel van het re-integratiedossier-komt in ieder geval naar voren:
- Tijdsgebonden afspraken
- Aanstellen van de casemanager
- Evaluatie en/of bijstelling van eerder gemaakte afspraken
- Te ondernemen acties werkgever en werknemer
- Afspraken werknemer en bedrijfsarts
- Korte en lange termijn doelen en hoe deze te bereiken
- Mogelijke aanpassingen werkplek, in taken en functie, werktijden
- Mogelijke aanpassingen hervatting werkzaamheden in de huidige of andere functie (binnen en/of buiten de organisatie)
- Volgend contactmoment
Casemanager
Het verdiend aanbeveling een casemanager aan te stellen die verantwoordelijk is voor de opbouw van het re-integratiedossier. De casemanager is het aanspreekpunt voor de werknemer, bedrijfsarts, arbeidsdeskundige en het UWV. De casemanager kan iemand zijn die bij werkgever werkzaam is zoals de leidinggevende of een HR Business Partner. Voor deze expertise kan ook een externe casemanager zoals HR in Praktijk worden ingehuurd. Hulp nodig? Bel 06 100 3 5540 of mail naar Roel@hrinpraktijk.nl
Bijstellen van het Plan van Aanpak
Het Plan van Aanpak vraagt na verloop van tijd om aanpassingen. De belastbaarheid van werknemer kan verslechteren of verbeteren. Vaak geeft de bedrijfsarts in een tussentijdse evaluatie of bijstelling probleemanalyse hier feedback over. De gemaakte afspraken en doelen van het Plan van Aanpak zijn dan niet meer realistisch. Bijstelling van de re-integratie-afspraken zijn essentieel en leg je samen vast op een -nieuw- formulier: (Eerstejaars) evaluatie.
Vanuit HR in Praktijk adviseer ik werkgevers en werknemers op het brede domein van HR. Wil je meer weten over HR, verzuim, casemanagement en duurzame inzetbaarheid of heb je behoefte aan advies op een ander specifiek HR-thema? Neem dan contact op. HR in Praktijk helpt je graag!
➨ Bel ☏ 0610035540
➨ Email ✉ Roel@hrinpraktijk.nl
➨ check💻 www.hrinpraktijk.nl
Comments